SVJETSKI DAN OSOBA SA DOWN SINDROMOM

Život je priča. Svako od nas piše dijelove vlastite priče. Plemenitost je poštovati različitost. Ljubav je prihvatiti je.

21. mart se od 2006. godine obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Kroz časove Biologije naučili smo da do ovog genetskog poremećaja dolazi viškom jednog hromosoma te umjesto 46 hromosoma desi se višak jednog ili jednog dijela hromosoma na 21. paru.
Kroz časove Psihologije smo naučili da osobe s Down sindromom mogu biti ravnopravni članovi našeg društva i uz razumijevanje i želju postići odlične rezultate. 
U životu smo naučili da treba dati priliku svima. Dati priliku i osobama koje možda izgledaju drugačije, ali osjećaju, vole i misle baš poput svih nas ili ljepše i plemenitije od drugih, istih.

Simbolično je zato uzet 21. mart za obilježavanje pomenutog dana. Obilježavanjem 21. marta želi se skrenuti pažnja na ljude koji boluju od Down sindroma, ali i potaknuti na razumijevanje i poštivanje istih.

U priči nečijoj budimo oni koji razumiju. Oni koji shvataju i poštuju. Loš lik je lahko biti, za dobrog lika je potrebno mnogo truda, ali topao osjećaj oko srca kada u nečijim očima vidite radost, a vi ste joj uzrok, neizreciv je.

Mi smo danas bili solidardni, obilježili smo 21. mart oblačenjem različitih čarapa i time ukazali na ljepotu raznolikosti. Sutra kada na ulici sretnete osobu s Down sindromom, ne okrećite glavu, uputite joj osmijeh i možda ćete baš tim činom postati pozitivan lik u nečijoj priči.

Tekst: Aida Selimović 4. a
Fotografije: 4. a