MEDIJI I NOVINARSTVO: JA NOVINAR

Šta to novinarstvo pruža i kakve su prednosti ovog poziva? Šta sve može da radi novinar? Kako pronaći motivaciju? Šta znači raditi srcem? Kako ispravno odlučiti koja je profesija za nas?

U rokovniku starom nekoliko desetina godina jedan od naših predavača zapisao je svoje prve novinarske riječi i snove. Rokovnik je danas njegov podsjetnik da su svi snovi ostarivi, ali i da na tom putu trebamo biti istrajni.

U Gimnaziji “Visoko” je u sklopu projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji provode UG “Zora” Zenica i Visoko.co.ba, održana karijerna prezentacija kroz koju su učenici naše škole imali priliku čuti nešto više o novinarstvu i medijima.

Kroz iskustva koja su nam ispričali urednik sportske redakcije Federalne televizije Dario Mehmedović, urednik portala Visoko.co.ba Enes Hodžić i predsjednik Udruženja “Zora” Armin Šestić otkrili smo načine ispravnog odabira i razvoja karijere.

Zahvaljujući razgovoru, pronašli smo neke odgovore na pitanja i naučili mnogo o novinarstvu i medijima, ali i o odabiru vlastite profesije.

Radujemo se prijektu i radionicama sa ovim novinarima, radujemo se druženju i učenju jer možda će neki od nas izabrati novinarstvo za svoj životni poziv.

Tekst: Amila Slijepčević 3. C
Fotografije: Visoko.co.ba