POSJETA SAKRALNIM OBJEKTIMA U SARAJEVU

Kada hodate gradovima Bosne i Hercegovine, kada šetate ulicama Sarajeva, čut ćete razne naglaske, čuti različita mišljenja i uvidjeti prisutnost raznih religija. Na putu od Vječne vatre do Vijećnice proći ćete pored Katedrale Srca Isusova, a nekoliko stotina metara od Katedrale udaljeni su Muzej Jevreja, Saborna crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu i Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu. U krugu od nekoliko stotina metara smješteni su vjerski objekti jevreja, katolika, muslimana i pravoslavaca. Ta činjenica govori dovoljno o veličini Sarajeva, veličini najljepšeg multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog centra Evrope. Dovoljno o ljudima koji žive kako u Sarajevu tako i u Bosni i Hercegovini.

Učenici četvrtih razreda Gimnazije “Visoko” u Visokom su 9. 10. 2019. godine uz pratnju profesora Mirzeta Hindije, Ismeta Suljića te profesorica Alme Skopljak i Lejle Muslija posjetili upravo te vjerske objekte u Sarajevu.

U Pravoslanoj crkvi srdačno nas je dočekao Vladimir Stupar, starješina crkve. Ispričao nam je o historiji pravoslavaca, o samom postanku crkve i njihovim običajima. Zatim smo posjetili Katedralu, a potom i Muzej Jevreja, ujedno i najstariju sinagogu u Bosni i Hercegovini. Muzej Jevreja smješten je u prostoru nekadašnjeg Starog Hrama. U Drugom svjetskom ratu muzej je služio kao zatvor. Gazi Husrev-begova džamija ima status nacionalog spomenika u Bosni i Hercegovini. Nedaleko od džamije su sahat-kula i medresa. U 16. vijeku, kada je izgrađena, Gazi Husrev-begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za urbani razvoj Sarajeva i jedan je od najznačajnijih objekata iz bogate ostavštine Gazi Husrev-bega.

Zbog ove različitosti dužni smo učiti o običajima i tradicijama naših prijatelja, komšija i sugrađana. Dužni smo voljeti i zajedno se izboriti protiv predrasuda.

Tekst:Lejla Hot IV d
Fotografije: Tarik Omerbegović IV c