SJEĆAMO SE NAŠIH BIVŠIH UČENIKA: BELMIN ZUKAN

Ubrzo ispraćamo 55. generaciju maturanata. Mnogo je učenika prošlo kroz našu školu. Mnogi su ostali zapamćeni po svom odličnom uspjehu i primjerenom vladanju, neki po svojim šalama, neki po velikim sposobnostima, a jedan od njih je i Belmin Zukan, bivši učenik Gimnazije “Visoko” koji je gimnaziju završio 2014. godine kao jedan od 170 učenika 50. generacije maturanata.
“Nakon dvije godine općeg, odabrao sam prirodni smjer. Danas je nemoguće izmjeriti sva znanja koja sam stekao u našoj gimnaziji. Bilo je tu svakako izvrsnih, ali i manje dobrih trenutaka, ocjena od najviše do najniže”, rekao je Belmin.
Belmin je pored odličnih ocjena u gimnaziji nizao uspjehe i na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Dokaz za to je i Srebrena značka čiji je nosilac upravo Belmin.
“Teško da bih takav uspjeh ostvario bez predznanja koje sam stekao u gimnaziji. Mnogo je situacija na fakultetu, ali i vanfakultetskim aktivnostima, pokazalo koliko veliki značaj ima široko opće znanje koje vam samo gimnazije mogu pružiti. “
Po završetku fakulteta je počeo raditi kao advokatski pripravnik u Advokatskoj kancelariji “Miljković & partners”. Osim toga je aktivan je i u jednoj nevladinoj organizaciji.
Pitanje koje dobijaju gotovo svi bivši učenici je po čemu pamtiš profesore i da li ti je neko bio posebno drag. Belmin je rekao: “Profesore iz gimnazije uglavnom pamtim po vannastavnim aktivnostima. U mom sjećanju će sigurno najviše ostati oni profesori koji su sa nama radili van redovnih časova na sekcijama. Tokom gimnazijskog školovanja sam bio aktivan u nekoliko takvih sekcija i svaka od njih je ostavila neki trag na meni, stekao sam neko iskustvo, vještinu ili poznanstvo.”

Nikad ne znamo gdje će nas sudbina odvesti. Belmin je bio učenik prirodnog izbornog područja Gimnazije “Visoko” pa je ipak upisao Pravni fakultet u Sarajevu. “Iako sam završio prirodni smjer, nije mi to pravilo probleme kasnije kada sam počeo studirati pravo koje je u grupaciji društvenih nauka. Gimnazija je škola koja vam u prve dvije godine pruži široko znanje. Ali sigurno da mi je puno pomoglo i to što sam tokom dvije godinu u prirodnom smjeru više volio čitati tekstove o društvenim naukama, naročito o historiji i politici, nego o prirodnim naukama.”
Gimnazija je uvijek ponosna na svoje vrijedne i uspješne učenike i Belminu želimo mnogo sreće i uspjeha u svijetu odraslih i poslovnih ljudi.

Tekst: Ajla Mušija, 3.d
Fotografije: Belmin Zukan