AZRA SORGUČ: NAŠA UČENICA I NOVA PREDSJEDNICA ASOCIJACIJE SREDNJOŠKOLACA U BOSNI I HERCEGOVINI

Od 11. do 13. 10. 2019. godine održana je Generalna skupština Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Generalna skupština okuplja mlade iz svih zajednica u Bosni i Hercegovini koje imaju svoj lokalni tim. Ove godine Visoko su predstavljale dvije učenice iz naše škole: Azra Sorguč (članica Grupe Volontera) i Lejla Hot te Adi Zahirović, učenik MSŠ “Hazim Šabanović”.

O Azri smo već pisali, Azra je učenica četvrtog razreda informaciono-komunikacionog područja, mlada djevojka koja se zalaže za prava srednjoškolaca i koristi svaku priliku koju dobije da napravi neku promjenu u svojoj zajednici. Na Generalnoj skupštini jednoglasno je izabrana za predsjednicu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Sada je novi izazov pred njom. Azri želimo sreću u vođenju ove organizacije i vjerujemo da će opravdati povjerenje članova koji su je izabrali.

Tema koja se provlačila kroz cijelu Generalnu skupštinu je “Učestvuju li srednjoškolci u procesu donošenja odluka koje se njih tiču”? O ovoj temi su pričali većinom učitelji/nastavnici/profesori. Još jedan pojam se pojavljivao u razgovoru, a to je “inovativni načini učenja”. O toj temi je pričao gospodin Ernad Osmić, nastavnik Bosanskog jezika u osnovnoj školi u Brčkom. On je odlučio svoje lekcije pretvoriti u dobro poznate internet-mimove.

“Panel diskusija je bila jako zanimljiva, obzirom da su pričali jako stručni ljudi koji su se uspjeli približiti nama i zainteresovati nas. Meni je najzanimljiviji bio nastavnik iz Četvrte osnovne škole Brčko Ernad Osmić koji na inovativan način – kroz igrice, programiranje i mimove – pokušava djeci objasniti pravila i gramatiku”, rekla je Lejla Hot, učesnica ovogodišnje skupštine.

Svi učesnici ove skupštine su se dobro zabavili, mnigo naučili i upoznali mnogo novih lica.
Našoj učenici Sorguč Azri čestitamo na tituli predsjednice.

Tekst: Ajla Mušija IVd
Fotografije: ASuBiH