LIJEKOVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK VRATIMO U APOTEKE!

Koliko često prije upotrebe nekog lijeka pročitamo uputstvo do kraja? Šta uraditi sa lijekovima kojima je istekao rok trajanja? Mnogi od nas sigurno olako bacaju u smeće tablete koje nismo popili do kraja ili one kojima je istekao rok trajanja, ne razmišljajući koliko to opasno za naše okruženje, prirodu i nas same.

Učenici Gimnazije „Visoko“ su prisustvovali radionici “Lijekovi sa isteklim rokom trajanja – tihe štetočine” koju je pokrenula mlada magistrica Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zerina Zorlak pod pokroviteljstvom Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta. Uključeni su mnogi studenti, a kao razlog za pokretanje i realizovanje navode činjenicu da se malo ili skoro nikako ne govori o problemu nepravilnog odlaganja farmaceutskog otpada, a još manje radi na njegovom rješavanju. Oni to žele promijeniti. Radionicu u našoj školi su vodile Berina Bajrić i njena kolegica Kanita Gvoždžar, studentice treće godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu.

Berina Bajrić je bivša učenica prirodnog smjera naše škole i rado nam je ispričala kako se rodila ideja za ovakvu vrstu edukacije učenika:

„Kolegica koja je započela projekat Zerina Zorlak je posvećena ekologiji kao i farmaciji i htjela je da spoji te dvije ljubavi. Iz razgovora s profesorima shvatila je koliki je problem neadekvatnog rukovanja farmaceutskim otpadom i željela je dati svoj doprinos rješavanju tog problema, odakle je i dobila ideju za projekat“.

Berina sa svojim kolegicama održava radionice u gimnazijama te medicinskim i zubotehničkim srednjim školama u Sarajevu i ostalim gradovima iz kojih dolaze studenti koji su uključeni u ovaj projekt.

„Budući da sam ja iz Visokog, htjela sam taj projekat dovesti i u Gimnaziju “Visoko”, s jedne strane zato što znam koliko su mene radovale radionice koje su se održavale iz različitih oblasti dok sam bila srednjoškolac, a s druge strane zato što želim kod svojih sugrađana buditi ekološku svijest i poticati ih na razmišljanje o vlastitom zdravlju i zdravlju svojih najbližih“, rekla je Berina.

Ova grupa studenata potvrđuje da svako od nas može dati doprinos razvoju ekološke svijesti.

A šta smo mi naučili na ovoj radionici?

Farmaceutski otpad, odnosno lijekovi sa isteklim rokom trajanja su veliki problem kojeg, uglavnom, ljudi nisu ni svjesni. Farmaceutski otpad ima negativan utjecaj na zrak koji dišemo, vodu, zemljište, naše voćnjake, životinjski svijet i, u konačnici, na nas same.

Ako detaljno pročitate uputstva za lijekove, na njima piše da se oni ne smiju odlagati putem otpadnih voda ili kućnog otpada. U skladu sa zakonom, apoteke su dužne da vrše zbrinjavanje farmaceutskog otpada u saradnji sa registrovanim kompanijama koje vrše ove usluge.

Dakle, jedini način na koji možemo spriječiti ovaj problem jeste da lijekove kojima je istekao rok trajanja vraćamo u apoteke. U našoj okolini su Apoteke „Sarajevo“ licencirane za zbrinjavanje farmaceutskog otpada.

Zato, sljedeći put kada se budete htjeli riješiti starih ili nepotrebnih lijekova, nemojte ih bacati u kantu za smeće ili odvod, nego ih odnesite u najbližu apoteku!

Tekst: Melika Planinčić 1. a
Fotografije: Imran Bašić 1. c