TERENSKA NASTAVA: STARI GRAD DUBROVNIK KOD ILIJAŠA

U subotu 12. 10. 2019. godine učenici Gimnazije “Visoko” u pratnji profesora Geografije Mirzeta Hindije, profesora Fizike Džemala Dedića i profesora Informatike Tarika Baždalića posjetili su arheološko područje – Stari grad Dubrovnik i nekropolu stećaka kod Ilijasa. Ove divne historijske znamenitosti su proglašene nacionalnim parkom Bosne i Hercegovine.
Oko 150 učenika naše škole su nakon duge šetnje prirodom imali priliku poslušati zanimljivo predavanje o neprocjenjivoj vrijednosti nekropole stećaka i historiji velikog kneza Batića i njegove supruge. Na ovom području došlo je do vrijednih i značajnih iskopina za bosansku srednjovjekovnu historiju i arheologiju.
Nakon kratkog odmora nastavili smo šetati do Starog grada i vidjeli staru tvrđavu. Tvrđava je nepravilnog oblika, sagrađena od ploča i lokalnog kamena. Unutar gradskih zidina nalaze se ostaci temelja jos nekih zidina.
O srednjovjekovnom gradu Dubrovniku vrlo je malo podataka, u toku su dalja istraživanja ovog spomenika koji je vrlo vrijedan za kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine.
Učenici su se ove sunčane subote odlično zabavili i imali priliku vidjeti i učiti o historijiji naše zemlje na mnogo inspirativniji i ljepši način.

Tekst: Emina Babić II b
Fotografije: Imran Bašić I c i Emina Beganović III b