VISOČKI SREDNJOŠKOLCI NA SOCIJALNOM DANU 2019

“Koliko je jedan čovjek vrijedan za svoju zajednicu ovisi, u prvom redu, o tome koliko su njegovi osjećaji, misli i djela usmjereni na unapređivanje života drugih ljudi”, rekao je Albert Einstein.

Pomagati drugima, pokušati okruženje u kojem živimo učiniti boljim za sve, raditi na sebi, graditi svoju ličnost, stvarati nova iskustva – upravo o tome nam i govori Socijalni dan, 18. oktobar, ideja Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Čini se kao običan dan, ali je sve osim običan. Dan kada srednjoškolci svoje školske klupe mijenjaju za radno mjesto.

Ove godine sam ja imala priliku da budem dio ovog projekta i zaista bilo je to jedno divno iskustvo. Lokalni tim Visoko ponudio je 52 radna mjesta visočkim srednjoškolcima pa čak i srednjoškolcima iz Kiseljaka – u trgovinama, u biblioteci, Domu zdravlja, Ekoenergiji, Općini Visoko, novootvorenom kafeu, Centru za socijalni rad, Vispaku i mnogim drugim poslovnim ustanovama. Razgovarajući sa svojim vršnjacima mogu zaključiti da ovaj dan svakako daje podstrek mladima i da su svi stekli iskustvo koje će im dosta pomoći, a i svakako ostati u sjećanju.
Socijalni dan je jedan od najvećih projekata Asocijacije srednjoškolaca u BiH. Održava se 18.10. već četiri godine. To je dan kada srednjoškolci jedan školski dan mijenjaju radnim danom. Novac koji se zaradi na Socijalnom danu uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhu finansiranja omladinskih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ove godine srednjoškolci su radili na čak 2094 mjesta što je za nekih 600 mjesta više u odnosu na prošlu godinu. Visočkim srednjoškolcima su na raspolaganju bila 52 radna mjesta.

Naša kolegica Lejla Hot nam je govorila o svom iskustvu u ovom projektu: “Ja sam učestvovala dva puta, prvi put sam učestvovala na prvom socijalnom danu i radila sam u kompaniji “Vispak”, a ove godine sam radila u JU Gradska biblioteka Visoko. Sa mnom je bila još jedna djevojka. Ono što je zanimljivo jeste da je jučer održano takmičenje pod nazivom “Čitanje naglas” i imale smo priliku učestvovati u pripremama i prisustvovati prvom takmičenju ovakve vrste koje se održava u BiH. Mislim da je svaki učesnik stekao divno iskustvo radeći za Socijalni dan i žao mi je što više srednjoškolaca nije dobilo priliku da radi, jer pored toga što vidite kako “poslovni svijet” funkcioniše, upoznate divne ljude i motiviše vas da radite i trudite se kako biste radili ono što vi želite u budućnosti”.

Također, poslodavci su bili gostoljubivi, te su pružili svaku moguću pomoć i odgovore na postavljena pitanja. Poslodavci marketa “Bingo” konstatovali su da je ovo jedno divno iskustvo i za njih. Dok nismo dobili priliku da radimo sa učenicima na projektu Socijalnog dana, nismo ni znali šta je to. Hvala učenicima, ali i svim ostalim koji su nam pružili priliku da svoja iskustva i znanje prenesemo učenicima, ali i svakako naučimo nove stvari.

Svakim oblikom rada, svojim doprinosom za sebe i druge poboljšavamo svoju zajednicu, zajednicu svih nas i zajedničkim radom se može postići sve, promijeniti i poboljšati budućnost svih nas.

Tekst: Selma Osmanbegović 3. c
Fotografije: Novinarska sekcija