AKTIVNOST POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: ZAŠTO NE BISMO NAUČILI BOSANČICU

U četvrtak 21. 11. 2019. godine održana je radionica “Bosančica” u sali za više namjena Gimnazije “Visoko”. Radionici su prisustvovali učenici prvih i četvrtih razreda te profesorice Bosanskog, Arapskog i Italijanskog. Obogatili su znanje o historiji bosanskoga jezika i najstarijem bosanskom pismu bosančici.
Najstariji spomenik pisan bosančicom je Humačka ploča koja je nastala u desetom stoljeću, a zatim i Povelja Kulina bana.

Voditelj radionice je bio doc. dr. lingvističkih nauka Mehmed Kardaš, za kojeg s ponosom možemo reći da je bio bivši učenik Gimnazije “Visoko”.
Organozator ove radionice je Aktiv profesorica bosanskog jezika.

Dr. Kardaš je na početku pojasnio nekoliko pojmova koji bi pomogli boljem razumijevanju glagoljice i bosančice.
To je autentično i posebno pismo koje je nastalo u Bosni i okolnim krajevima. Bosančicom su pisani nadgrobni epitafi u Travuniji i srednjoj Bosni, razni crkveni i svjetovni rukopisi sa brojnim elementima čistog i živog narodnog govora – nekanonski tekstovi (apokrifi, molitve), zapisi, povelje itd.

Na stolovima je učenike dočekao materijal za rad na tom času te su se odmah bacili na posao i počeli pričati o čuvenim bosančici i glagoljici. Kasnije su učili pisati pojedina slova te su uz pomoć profesora Kardaša uspješno pročitali jedno krajišničko pismo i napisali svoja imena i prezimena na bosančici.

“Najzanimljiviji dio radionice je bio kad smo tumačili tekst koji je napisan bosančicom te kad smo pisali svoja imena tim pismom. Bilo je jako interesantno i nadam se da ćemo ovo ponoviti”, dodala je Hana Vražo, učenica I a razreda.

Voljeti svoju domovinu znači učiti o njenoj historiju. Učenici su uživali i dodatno se zainteresovali za historiju pisma i jezika.

Tekst: Nedžla Čabaravdić, Alma Sarač i Emina Ferzan 1. a
Fotografije: Novinarska sekcija Gimnazije “Visoko”