AKTIVNOSTI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: KURS ISLAMA U TEŠNJU

Svačije čizme su gazile Bosnom. Svaka od tih čizama je ostavila svoj trag; rimska, osmanska, austrougarska. Jedni narodi su gradili Bosnu dok su drugi pokušavali da sruše sagrađeno. Bosna i Bosanci su prošli sve i svašta kroz vijekove, ali ipak se držimo na nogama pa se tako drži i tvrđava u Tešnju, uprkos godinama postojanja.

Na ovom mjestu su Iliri imali svoju tvrđavu koju su porušili Rimljani. Tešanj i tvrđava se spominju 1461. godine prvi put. Te iste godine posljednji kralj Bosne Stjepan Tomašević poklanja Tešanj. Još uvijek nije poznato ko je osnovao Tešanj.
Važno je napomenuti da je ovo najstarija tvrđava u našoj zemlji i da postoji već 3 milenija.

Članovi Kursa islama, pod rukovodstvom profesora i glavnog imama MIZ Visoko Midhata Čakalovića, su u subotu 23. 11. 2019. godine posjetili Tešanj. Upoznali smo se sa članovima Kursa islama iz Tešnja, što je bio i glavni cilj ove posjete. Razgovarali smo o temi važnosti očuvanja naše tradicije i važnosti Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Podsjetili smo se historije Bosne „od Kulina bana i dobrijeh dana“. Uvidjeli smo koliko je važno čuvati jedinu nam domovinu. Svaka promjena potječe od nas samih. Profesor Čakalović nas je sve podsjetio koliko je važna naša domovina i da nam nigdje na svijetu ne može biti kao ovdje.

Osim po tvrđavi Tešanj je poznat i po jednom od najpoznatijih pjesnika u Bosni i Hercegovini Musi Ćazimu Ćatiću. Također, naš poznati glumac Enis Bešlagić dolazi iz Tešnja.
Dok smo se penjali na tvrđavu, zajedno sa ostalom „rajom“ iz Tešnja smo pjevali dobro poznatu „iznad Tešnja zora sviće“.

Tekst: Ajla Mušija 4. d
Fotografije: Novinarska sekcija Gimnazije „Visoko“