DRUGA KNJIGA AJLE ČAUŠEVIĆ „TIHI VRISAK”

Naša škola se uvijek može ponositi talentovanim i vrijednim mladim ljudima koji neprestano nižu uspjehe i streme ka velikim ciljevima. Da je to tako daje nam primjer i učenica IV e razreda Ajla Čaušević. O Ajli smo već dosta pisali, odavno je poznajemo kao djevojku velikih ambicija i želja.

U ponedjeljak 9.12. 2019. godine u prepunoj sali Kulturnog centra „Altindag“ održana je promocija druge Ajline knjige pod nazivom „Tihi vrisak“.
Promotorice knjige su bile psihoterapeutkinja Nermina Vehabović-Rudež i mr. sci. Meldina Ugarak.

Ajlina knjiga govori o mnogim materijalnim stvarima za kojima ljudi današnjice trče i za kojima slijepo idu, ne pazeći na ono što je mnogo bitnije.
Kako je ovo njena druga knjiga, zanimalo nas je gdje pronalazi inspiraciju, otkud ideja za drugu knjigu i zašto „Tihi vrisak“.

„Kako sam postala i starija za godinu dana, shvatila sam da prva knjiga nije rekla sve što sam željela reći, pa otuda ideja i o izdavanju druge knjige. Prije svega inspiriše me okolina, pa zatim situacija u našoj državi i općenito u cijelom društvu. Pa tako svoju drugu knjigu i ne bih nazvala knjigom, nego priručnikom sa uputama kako postati dobar čovjek. Kada se u čovjeku nakupi puno bijesa i gorčine, a ne smije da vrisne, onda uzme olovku pa sve to prenese na papir“, opisala je Ajla kako je nastala njena druga knjiga.

O tome kako se snalazi sa vremenom i obavezama kojih je sve više rekla je:
„Da budem iskrena, nije lako. Ponekad pomislim da neke stvari trpe, ali na kraju uz mnogo truda i dobru organizaciju uspijem odgovoriti obavezama i sve ispadne dobro.“

Ajla je kroz svoje školovanje u Gimnaziji „Visoko“ upoznala svoje talente, kvalitete i odlučila da istinski radi na njima. U svemu tome podršku joj pruža njena bliža okolina, njeni profesori i prijatelji, ali i sugrađani koji su došli podržati Ajlin aktivizam na ovoj promociji.

Pitali smo Ajlu o budućnosti, da li razmišlja o onome čime će se baviti u budućnosti, da li će to biti pisanje, novinarstvo ili ipak nešto sasvim drugačije.

„Hmm! Odlično pitanje! Upravo zbog te ljubavi na mnogim poljima mislim da sam jedna od rijetkih koja apsolutno ne zna šta će upisati, ali, evo, otkrit’ ću ti eksukluzivno da sam izbor suzila na pet fakulteta. Hahaha.“

Sigurni smo da koji god izbor napravi, Ajla može postići mnogo, kao i do sada. Želimo joj puno sreće i još mnogo uspjeha.

Tekst: Amila Slijepčević III c
Fotografije: Novinarska sekcija