GIMNAZIJALCI U ŠKOLI NOVINARSTVA

U periodu od 6.12. do 8.12. u Zenici je održana Škola novinarstva za srednjoškolce sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Ovu trodnevnu školu novinarstva organizovalo je Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” u saradnji sa portalom Visoko.co.ba.

U ovom projektu učestvovalo je pet učenica Gimnazije “Visoko”, tri članice Novinarske sekcije, koje su kroz različite module treninga stekle znanje i iskustva iz oblasti novinarstva i brojna nova poznanstva.
Kroz predavanja i prezentacije upoznale su se sa osnovama novinarstva, etikom u novinarstvu, društvenim mrežama te šta su to vijest i intervju i kako ih napraviti. Ovaj program treninga omladinskih novinara obuhvatio je obilazak Radio-televizije “Zenica”, gdje su na praktičnom primjeru vidjeli šta se to dešava iza kamera i kako izgleda snimanje, montiranje i emitovanje radio i TV emisija.

“Tokom ove škole novinarstva, pored teorije koju smo naučili, imali smo priliku i da učimo kroz praktičan rad. Proveli smo tri predivna dana u Zenici, stekli nova prijateljstva i nova iskustva za dalji život”, rekla nam je učenica trećeg razreda društvenog izbornog područja Melika Trako.

“Kroz ova tri dana naučili smo puno novih stvari, čule priče i iskustva ljudi koji se već dugo bave ovim poslom.Tri dana koja smo proveli u Zenici su bila predivno iskustvo za nas. Novinarstvo je profesija kojom ja želim da se bavim u budućnosti i da učim još mnogo stvari koje do sada nisam znala”, istakla je Sumeja Hindija, učenica 1. razreda.

U sklopu ovog projekta prethodno su održane karijerne prezentacije u školama ZDK na kojima su učenici saznali šta sve novinarstvo pruža i koje su prednosti ovog poziva. U Gimnaziji “Visoko” ovu prezentaciju održali su urednik sportske redakcije Federalne televizije Dario Mehmedović, urednik portala Visoko.co.ba Enes Hodžić i predsjednik Udruženja “Zora” Armin Šestić.

Ova škola je bila divna prilika za sve one koji žele da uče o novinarstvu kao moćnom i važnom mediju današnjice. Našim učenicima želimo da što prije iskoriste znanje koje su stekle na ovim radionicama.

Tekst: Hana Bašić i Emina Babić 2. b
Fotografije: Hana Bašić 2. b i Melika Trako 3.b