GIMNAZIJALKA HANKA GORALIJA NAJBOLJA UČENICA ZDK

Hanka je djevojka koja je već uveliko poznata po svom znanju i učešću na raznim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Poznato nam je i da Hanka već dugo vremena niže uspjehe, a dokaz za to je da već tri godine nosi titulu najboljeg učenika Zeničko-dobojskog kantona. Opet je to potvrdila.

U organizaciji Federalnog ministarstva nauke i kulture u Mostaru je 06. 12. 2019. godine održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima u školskoj 2018/2019. godini.

Svaki kanton kandidovao je po 3 učenika iz osnovnih i 3 iz srednjih škola, tako da je diplome i jednokratne novčane nagrade dobilo ukupno 60 učenika iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Među najboljim učenicima Federacije BiH je učenica 3. razreda matematičko- informatičkog područja Gimnazije “Visoko” Hanka Goralija.

Na osnovu dobrih rezultata na takmičenjima iz matematike, informatike i fizike i učestvovanju na ovogodišnjoj olimpijadi iz informatike u Azerbejdžanu izabrana je za najboljeg učenika Zeničko-dobojskog kantona.

Hanka je učestvovala i na Iranskoj olimpijadi koja je održana 13. septembra na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Na ovoj olimpijadi su učestvovali predstavnici 54 države, a Hanka je u toj konkurenciji izborila bronzanu medalju.

Pored Iranske, učestvovala je i na Olimpijadi iz informatike u Azerbejdžanu koja je trajala od 4. do 11. augusta ove godine. Svoje znanje i sposobnost u Azerbejdžanu Hanka je potvrdila u konkurenciji 90 država učesnica.

Ovo je veliki uspjeh, kako za Hanku tako i za Gimnaziju “Visoko”.

“Mislim da su ovakve ceremonije odličan način da se prepozna, promoviše, ali i nagradi rad učenika i škola. Veoma mi je drago kada znam da se moj trud isplatio i da imam šansu da predstavljam svoju školu na najbolji mogući način. Uvijek mi je čast da stojim među najuspješnijim kao jedna od njih”, komentarisala je Hanka svoje najnovije priznanje.

Našoj učenici želimo mnogo sreće u daljem radu, mnogo novih takmičenja, nagrada i plasmana.

Naša, a najbolja!

Tekst: Ajla Mušija 4. d
Fotografije: Hanka Goralija