NASTAVA U PRIRODI: ČAJANGRAD

U petak 01. 11. 2019. godine učenici prvih razreda naše škole su napustili školske klupe i imali nastavu u prirodi. Uživali su u čarima prirode zajedno sa profesorom Likovne kulture Džemailom Silajdžićem, profesorom Geografije Mirzetom Hindijom i profesorom Engleskog jezika Edinom Lepićem.

Posjetili su Čajangrad, porušenu tvrđavu u selu Gračanica. Dosad nije bila predmet ozbiljnijih istraživanja. Probno istraživanje je izvršeno 2016. godine, a sistematsko 2017. godine. Međutim, obim radova nije bio ni blizu današnjeg.

Kula je građena u kasnom srednjem vijeku gdje su stanovnici Čajangrada živjeli. Otkriveno je mnogo keramičkih posuda, fine glazirane osmanske keramike, nešto metala i mnogo oruđa, ali ne i oružja. Kula je sistematski rušena dolaskom Turaka sredinom 15. stoljeća.

“Ovo je jedan životni projekat. Vjerujte, ovo ne možete uraditi za narednih deset godina. Značaj Čajangrada tek treba da se utvrdi i potvrdi. Budući da sam i ja bio gimnazijalac, jako mi je drago što ste danas došli. Bitno je prenijeti svijest o zaštiti i očuvanju baštine”, rekao nam je arheolog Silajdžić Tarik, bivši učenik naše škole.

Glavni organizator ovog izleta je profesor Silajdžić Džemail koji smatra da je važno istraživati historiju umjetnosti srednjeg vijeka, jer je arheologija sastavni dio predmeta proučavanja u prvom razredu gimnazije. Također, obratio nam se i profesor Geografije koji nam je pomogao da se bolje orijentišemo u prostoru i saznamo nešto više o listopadnim šumama.

I za kraj, posjetili smo muzej i planetarij u Medresi “Osman ef. Redžovic”. Osoblje i profesori su nas srdačno dočekali i rado nas proveli kroz njihov mali, ali ipak vrijedan muzej. Imali smo priliku vidjeti mnogo predmeta koji govore o prošlosti ovog kraja, alata i sprava koje su se koristile u domaćinstvu u prošlim vremenima. Pored toga, u muzeju se nalazi i prvi osnivački akt Medrese koji nosi veliku važnost za same početke ove škole.

Posmatranje zvijezda, planeta i svemira u planetariju Medrese u učenicima naše škole je izazvalo posebno oduševljenje te su proširili svoje znanje u različitim oblastima tokom ove terenske nastave.

Tekst: Alma Sarač, Nedžla Čabaravdić, Irma Lemeš 1.a
Fotografije: Novinarska sekcija Gimnazije “Visoko”