OBILJEŽEN DAN SREDNJOŠKOLACA: TRI GLAVE, JEDAN UM

Međunarodno vijeće studenata je 1939. godine u Londonu proglasilo 17. novembar Danom srednjoškolaca kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su nacisti ugušili, zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano. Na ovaj dan svake godine srednjoškolci su izuzetno angažovani i spremni da realiziraju dogovorene aktivnosti te pošalju poruke.

Ove godine Dan srednjoškolaca obilježen je dva dana ranije. Obilježavanju ovogodišnjeg Dana srednjoškolaca s područja Visokog učestvovalo je oko 80 učesnika iz MSŠ “Hazim Šabanović”, Gimnazije “Visoko” i Franjevačke klasične gimnazije. Mjesto okupljanja bilo je kod Pošte, odakle su svi zajedno otišli do kožarskog mosta gdje je bio održan i prigodan program.

“Tri glave, jedan um” naziv je ovogodišnje aktivnosti povodom obilježavanja Dana srednjoškolaca u Visokom. Naravno, i ova aktivnost je samo jedna od niza aktivnosti pod organizacijom Mreže Vijeća učenika.

Nejra Džafić, potpredsjednica Vijeća učenika Gimnazije “Visoko”, o današnjem obilježavanju nam je rekla: “Visočki srednjoškolci su danas od 11:00 h počeli sa obilježavanjem ovog događaja i to mirnom šetnjom, čitanjem tekstova o obavezama i pravima srednjoškolaca. Cilj ove aktivnosti je da se posveti veća pažnja srednjoškolcima, njihovom miru i zadovoljstvu. Također, učenici su među brojnim porukama i transparentima prikazali most sa tri luka što simbolizira jedinstvo, prijateljstvo i snagu!
Sama aktivnost protekla je bez ikakvih problema, baš uz jedinstvo i snagu!
Ono što me je posebno usrećilo jeste velika pažnja i podrška od strane visočkih medija. Nadam se da će tako i ostati”.

Tekst: Lejla Hot IV d
Fotografije: Imran Bašić I c