Šta očekivati od društvenog izbornog područja?

Školovanje jeste najljepši period života svakoga od nas, međutim, većina to prekasno shvati. Iskoristimo lijepe dane u školskim klupama jer upravo će tu biti začeta većina naših najdražih uspomena. Gimnazija je škola koja zahtijeva posvećenost učenika, ali ukoliko sami shvatimo šta je to što nam leži, znatno možemo sebi olakšati školovanje.

Društveno izborno područje većina smatra najlakšim, ali nužno nije tako. Prednost društvenog područja jeste što se većina gradiva ponavlja iz prethodna dva razreda, ali dosta detaljnije i sa proširenim podacima. Kako svako područje ima stručne predmete tako i ovo, a to su Historija, Geografija i Sociologija. Nastavni plan i program za Historiju i Geografiju dosta je sličan kao u prvom, dok su drugi i četvrti razredi također slični. Sociologija je predmet koji svi dobiju u trećem razredu. Ostala područja ovog predmeta imaju po dva časa, dok izabranici društvenog područja ovaj predmet slušaju tri puta sedmično, baš kao i Historiju i Geografiju. Razlog zašto je i Sociologija u grupi stručnih predmeta jeste upravo taj što je ona nauka o društvu.

Između ostalih, zanimljiva i pozitivna strana pri izboru ovog područja jeste ta što se stalno realizuju terenske nastave sa profesorom Geografije. Istražuju se razni tereni te provodi vrijeme u prirodi uz druženja i raznorazne aktivnosti.

Većina učenika je u vječnoj borbi sa Matematikom, ali ukoliko se odlučite za ovo područje, okolnosti će vam biti olakšane obzirom da su samo tri časa Matematike sedmično. Također su tri časa i Engleskog te Bosanskog jezika.

Među učenicima se priča da obično oni nestašniji i nemirniji učenici odlučuju upisati ovo područje, ali sve su to priče sa hodnika. Naša škola je ispratila generacije i generacije učenika, a par puta se znalo desiti da budu dva odjeljenja društvenog područja, međutim to sve zavisi od ukupnog broja učenika u generaciji i naravno zainteresovanosti za određeni smjer.

Da postoje i više nego uspješni gimnazijalci sa završenim društvenim smjerom svjedoči i naša bivša učenica Jasmina Purišević. U kratkom razgovoru s njom, saznali smo zašto se baš odlučila za ovo područje te kamo je to odvelo.

“Društveno izborno područje je bio moj izbor u srednjoj školi. Oduvijek sam voljela Historiju i Geografiju, samim tim sam se i odlučila da svoje školovanje nastavim u tom smijeru. Moj razred je bio moja druga porodica, u tom periodu smo jedni druge podržavali, štitili, jedni drugima bili prijatelji i to je vrijeme koje se ne može zaboraviti. Kada na sve to dodam naše divne profesore, za mene taj izbor nije bio greška. Danas sam studentica Pravnog fakulteta u Zenici. Historija je jedan od glavnih predmeta na svim pravnim fakultetima, tako da mi je znanje iz društvenog izbornog područja donijelo velike prednosti. Na svom znanju iz predmeta Historija sam zahvalna svojoj profesorici Hediji Sarač.”

Našoj Jasmini želimo puno sreće i uspijeha, a pred vama, dragi učenici drugih razreda, je još jedna životna odluka da pomno razmislite i nikada ne zaboravite ono što je i sama sagovornica potvrdila:

“Srednja škola je najbolji period u životu jednog čovjeka.”

Selimović Aida 3.a