SVIJET JEZIKA U NAŠOJ ŠKOLI: JEZIČKO IZBORNO PODRUČJE

Učenje jezika nije lagano, zahtijeva mnogo truda, rada, ali i uloženog vremena. Međutim, na kraju uvijek vrijedi jer je on sredstvo komunikacije.
Jedno od pet izbornih područja je jezički smjer koji je idealan za one koji žele više da se posvete jezicima te da otkriju nove kulture i običaje. Učenici trećeg razreda jezičkog smjera imaju 11 predmeta: Bosanski jezik (5 časova), Engleski jezik (4 časa), Njemački ili Turski jezik (4 časa), Francuski ili Italijanski jezik (2 časa), Latinski jezik (1 čas), Psihologija (2 časa), Sociologija (2 časa), Demokratija (2 časa), Tjelesni (2 časa), Matematika (3 časa) i Vjeronauka ili Etika (1 čas).
Iako se nekoliko godina učenici ne odluče za učenje arapskog jezika kao trećeg stranog jezika, uz francuski i italijanski postoji mogućnost za izbora.

Svi jezici su posebni na svoj način, a profesori i učenici nastoje svaki čas učiniti što kreativnijim te im učenje onda nije problem.

Sadašnji učenici ovog smjera kažu da su vrlo zadovoljni odabirom. Većini je najdraži predmet Bosanski jezik i književnost jer pristupaju analizi književnih djela iz različitih uglova i obrađuju lektire na nove i zanimljive načine, učeći tako o životu i međuljudskim odnosima.

Učenica trećeg razreda ovog smjera Ajla Redžić nam je govorila o svom iskustvu.

-Zašto si izabrala baš ovaj smjer?

Još od djetinjsta privlačili su me jezici. Sama sam učila engleski i njemački. Upisavši gimnaziju, znala sam koji smjer je za mene. Povrh toga što volim učiti jezike, ovaj smjer mi pruža dobru osnovu u daljnjem obrazovanju.

-Jesi li očekivala da će ovaj smjer biti ovakav?

Što se tiče maternjeg jezika, očekivala sam da će biti ovako, jer je on ipak jedan od najbitnijih predmeta. Od stranih jezika sam očekivala da će biti teži, ali to možda zavisi od pojedica jer meni dobro ide učenje jezika.

-Za kraj, šta ti kao jezičar poručuješ budućim jezičarima?

Ako imalo volite jezike, s ovim smjerom nećete pogriješiti. Smjer je super, pruža vam dobru osnovu, a i bitna stvar jeste da nemate Fiziku, Hemiju i mnogo časova Matematike.

Za kraj želimo vam reći još samo jedno, a to je stara dobra poslovica: Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš.

(Fotografije su nastale na času Bosanskog jezika pri analizi djela Madam Bovari.)

Hana Karavdić 3.a