ZAŠTO BAŠ PRIRODNI SMJER?

Dragi naši gimnazijalci, učenici drugog razreda, znamo da se pred vama nalazi jedna od težih i bitnijih odluka koju trebate donijeti tokom školovanja.
U ovom tekstu ćemo vam približiti prirodni smjer i sve njegove prednosti i nedostatke. Prirodni smjer važi za jedan od zahtjevnijih, ali i najinteresantnijih smjerova. Glavni predmeti ovog smjera su: Hemija, Biologija i Fizika.
Sa profesoricom Hemije Amrom Hrnjić ćete raditi razne eksperimente, kao isa profesorom fizike Džemalom Dedićem. Imat ćete priliku da pravite svoje proizvode – sapune, svijeće, labela, meleme – ali i da kreirate nove.
Biti dio ,,De Rame” i Hemijske sekcije je jedno neprocjenjivo iskustvo koje ćete pamtiti tokom cijelog života. Na časovima Biologije sa profesoricom Mulijom ćete raditi na mikroskopima, secirati životinje i upoznavati se sa ljudskim organizmom.
Kao učenica prirodnog smjer iz svoga iskustva mogu vam poručiti da sam se kolebala kao i vi, ali sam slijedila svoj osjećaj. Mnogi su mi govorili kako je teško, profesori mnogo zahtijevaju, na određen način su me uplašili, ali ja nisam odustala. Sa svim onim što su mi drugi govorili izborila sam se i ne kajem se što sam odabrala baš ovaj smjer jer su časovi izuzetno interesantni, kao što sam već spomenula.
Iako mnogi odustanu od ovog smjera zbog straha da neće moći zadovoljiti kriterije, ja vam poručujem da uz malo truda, volje i želje se može postići zadani cilj.

Ena Prohić 3.c